TEATRETS HISTORIE – Himmerlands Teater

TEATRETS HISTORIE

Himmerlands Teater er et af Danmarks mindste egnsteatre. I størrelse i hvert fald. Ambitionerne fejler ikke noget.

Himmerlands Teater er smukt beliggende i et gammelt sort pakhus på Kulturkajen i Hobro med udsigt ud over Mariagerfjord.

Den spæde start blev taget i 2001, da skuespillerne Susanne Sangill og Finn Hviid Bredahl fik den vanvittige ide, at der manglede et teater i den daværende Hobro Kommune – nu Mariagerfjord Kommune. Ideen var slet ikke så vanvittig, og med hjælp fra lokale kulturintresserede og fremsynede politikere fik teatret egnsteaterstatus, og kunne slå dørene op til den første forestilling d. 7. januar 2003.

Teatret har siden spillet et bredt udvalg af forestillinger. Fra klassikere over børneteater til de farcer, der er blevet et af teatrets kendetegn. Flere anmeldere skriver, at det er på Himmerlands Teater, man virkelig mestrer farcens svære kunst.

Fra 2019 er det besluttet, at der hvert andet år skal produceres en stor, lokalt forankret sommerforestilling, hvor amatører indbydes til at medvirke sammen med professionelle skuespillere. Disse forestillinger bliver spillet i Det Røde Pakhus lidt længere henne ad kajen.

En årrække husede teatret en talentlinje for unge skuespillerspirer i samarbejde med Mariagerfjord Kulturskole. Linjen blev nedlagt i 2015 da søgningen mod de større byer blev for stor. Talentlinjen har dog igennem årerne fostret 5 elever, der senere er kommet ind på en af statens scenekunstskoler.

Kort sagt favner teatret alle genrer, ligesom der ofte skrives forestillinger specielt til teatrets skuespillere og den lille scene.

Himmerlands Teater laver 3 til 4 egenproduktioner pr. sæson, præsenterer op til 10 forskellige gæstespil og turnerer ofte med børneforestillinger. Samtidig samarbejder teatret ofte med mindre grupper og frie teatre, der mangler samarbejdspartnere. Dette er med til at give den diversitet, der er så vigtig for et mindre teater med begrænsede midler.